fbpx

Gasilski znak, oznake činov in položajnih funkcij v prostovoljnem gasilstvu (NGČ)

Pravilnik o gasilskih uniformah, oznakah, činih, opremi ter izkaznicah določa vrste in obliko gasilskih uniform, ureja nošenje uniform, določa oznake in čine gasilcev, osebno in skupinsko zaščitno opremo ter obliko in vsebino gasilskih izkaznic.

  • Gasilska uniforma (oblačila):

Gasilci imajo pravico in dolžnost nositi gasilsko uniformo in oznake določene s tem pravilnikom pri opravljanju gasilske službe ter dejavnosti gasilskih organizacij. Gasilsko uniformo lahko nosijo tudi na poti na in iz dela ter na posvetovanjih, sestankih, vajah oziroma povsod tam, kjer predstavljajo gasilce, svojo gasilsko enoto ali gasilsko organizacijo. Gasilci lahko nosijo gasilske uniforme tudi ob državnih, pokrajinskih in občinskih oziroma z njimi izenačenih slovesnostih.

Gasilske uniforme prostovoljnih gasilcev so:

  • gasilska uniforma;

Gasilska uniforma prostovoljnih gasilcev je temnomodre barve. Gasilsko uniformo prostovoljnih gasilcev sestavljajo kapa šapka, suknjič, hlače, srajca z dolgimi in kratkimi rokavi, pulover, plašč ali bunda, kravata, čevlji, rokavice, nogavice, paradni in gasilski pas za hlače. Gasilsko uniformo prostovoljnih gasilk sestavljajo klobuk, suknjič, krilo in hlače, srajca, plašč ali bunda, čevlji, rokavice in hlačne nogavice. Prostovoljni gasilci nosijo gasilsko uniformo v skladu s pravili gasilske službe.

  • delovna obleka;

Delovna obleka je po kroju prilagojena prostovoljnim gasilcem in gasilkam in jo sestavljajo kapa, bluza, hlače, srajca z dolgimi rokavi, pulover, gasilska bunda, nogavice, delovne rokavice, čevlji ali škornji in gasilski pas za hlače. Prostovoljni gasilci nosijo delovno obleko v skladu s pravili gasilske službe.

  • gasilska zaščitna obleka ter druga zaščitna in reševalna oprema.

Zaščitna in reševalna oprema obsega osebno zaščitno opremo, ki je namenjena osebni zaščiti gasilca in skupno zaščitno opremo, ki je namenjena dodatni zaščiti gasilca pri gasilskih intervencijah. Zaščitna in reševalna oprema se uporablja tudi pri praktičnem izobraževanju, usposabljanju in urjenju.

Osebno zaščitno opremo sestavljajo gasilska zaščitna obleka, gasilska čelada, gasilski škornji ali visoki čevlji, gasilske zaščitne rokavice, gasilski delovni pas, gasilska sekirica in gasilska piščalka. Gasilska zaščitna obleka je praviloma temno modre, črne ali umazano rumene barve.

Skupno zaščitno opremo sestavljajo zaščitna obleka pred visoko temperaturo, zaščitna obleka pred kemičnimi snovmi, zaščitna obleka pred radioaktivnimi snovmi, zaščitne rokavice pred kemičnimi snovmi, hlačni ščitnik za zaščito nog in reševalna vrv.