fbpx

Normalno tlačne dvižne blazine

Namen dvižnih blazin je dvig bremen. Zaradi svoje značilne oblike in delovnega tlaka nam te blazine omogočajo višje dvige kot bolj poznane visokotlačne dvižne blazine. Blazine se večinoma uporabljajo v paru z enakimi dimenzijami. Pri uporabi teh blazin je posebna pozornost pri pravilni začetni stabilizaciji bremena. Blazine so do maksimalnega delovnega tlaka zaradi svoje konstrukcije zelo nestabilne in lahko pride do premika bremena.

Proizvajalci ponujajo različne delovne tlake teh blazin:

–0,5 bar

–1,0 bar

Delovne višine blazin:

od 60 cm pa do 220 cm

Zmogljivosti dvižnih blazin:

do 20.000 kg

Dvižne blazine so sestavljene iz:

 • Večslojne vulkanizirane gume z dodatki
  • Neopren
  • Guma
  • Najlon
 • V notranjosti so nameščeni posebni trakovi, ki zadržujejo obliko blazine pri maksimalni napolnjenosti
 • Zunanji trakovi so nameščeni za lažji prenos in nameščanje dvižnih blazin
 • Blazine so shranjene v transportnih torbah, ki blazine ščitijo pred mehaničnimi poškodbami ter UV žarki
 • Življenjska doba dvižnih blazin je določena s strani proizvajalca, načeloma pa se giblje med 10 in 15 let

Dodatna oprema:

Dvižne blazine imajo ogromen volumen, zato je potrebna večja količina tlačnih posod za zrak ali pa direktno napajanje preko kompresorja tovornega vozila.

Pri uporabi tlačnih posod za stisnjen zrak je potrebno uporabiti regulator tlaka iz 200/300 bar, ki tlak reducira na delovni tlak dvižnih blazin.

Na regulator se nato priklopi krmilna enota za dve dvižni blazini. Krmilna enota je opremljena z krmilnimi stikali (katera se morajo samodejno postaviti v začetni položaj in prekiniti dovod zraka), ki imajo nalogo polnitve dvižnih blazin ali izpusta dvižnih blazin. Krmilna enota je opremlja še z varnostnimi ventili za vsak izhod (naloga le teh je, da prepreči dovajanja zraka v blazine z višjim tlakom kot dovoljuje proizvajalec), manometri za dvižne blazine (prikazujejo trenutni delovni tlak blazin) ter spojki za priklop delovnih cevi za dovod zraka do dvižnih blazin. Spojke pri teh blazinah so posebne oblike ter cevi imajo večje premere, da se zagotavlja hitrejši dovod zadostne količine zraka.