Tukaj boš spoznal osnove, ki so potrebne za izdelavo ene spletne strani. Da spletna stran sploh lahko deluje potrebuješ:

 1. Domeno (to je ime spletne strani, ki se konča s končnico .si, .com, .eu, org,…. ipd… – URL – na primer “blankakroflic.com”)
 2. Gostovanje (to je spletni prostor kamor potem “obesiš” svojo stran) Jaz uporabljam hitrost. net. Z zakupom GOSTOVANJA dobiš dostop do svojega strežnika.
 3. Strežnik. Po domače povedano je to en oddaljen računalnik, ki je vedno dostopen. V njem imaš eno mapo do katere dostopaš preko nekega uporabniškega imena in si  lahko urejaš vsebino in ostale zadeve.
  Na strežniku potem dodajaš baze, email naslove, ftp naslove, lahko inštaliraš WordPress…in vse podobno.
 4. FTP je “File Transfer Protokol”. Kadar želiš na svoj strežnik naložiti novo spletno stran (to gre enako kot naložiš nove datotek na svoj računalnik USB ipd…) moraš dostopati preko FTP protokola. Po domače povedano potrebuješ en program (jaz uporabljam FileZilla) preko katerega boš vse datoteke lahko prenesla na strežnik gostovanja (to je ta oddaljeni računalnik).
 5. FIleZilla je program, ki ga potrebuješ, da lahko stran sploh naložiš na ta oddaljen strežnik.
 6. Baza (MySQL) je programček, ki deluje v ozadju tvoje spletne strani. Ne vidiš ga, a je ključen, da stran sploh deluje. V zvezi s tem ne potrebuješ na začetku vedeti ničesar, le to, da jo je treba ustvariti in, da jo je potrebno povezati s stranjo, da začne delovati.
 7. WordPress je CMS “Content management System” sistem. To je pravzaprav osnova spletne strani.
 8.  Nadzorna plošča. Imamo dve nadzorni plošči. Ena je plošča strežnika, druga pa od spletne strani.
  1. Nadzorna plošča strežnika: nam omogoča, da ustvarimo email naslove, MySQL bazo in druge zadeve važne za prvo vzpostavitev strani.
  2. Nadzorna plošča strani (wordpress): nam omogoča, da uredimo in postavimo spletno stran, dodajamo strani na stran, dodajamo prispevke… ipd…
 9. Tema (izgled spletne strani) je nekaj kar jaz osebno kupim na Envato spletni strani. Uporabljam temo “Avada“. Je zelo prilagodljiva in z njo lahko naredim praktično kakršnokoli spletno stran. Ko naložiš WordPress je sicer stran že delujoča in ima svojo temo, a je čisto osnova in z njo si pri izgledu precej omejen. Zato se poslužujemo nabave posebnih tem. Ta tema stane trenutno okrog 70 €. Za vsako novo spletno stran je potrebno kupiti novo licenco.
 10. Vtičniki. To so dodatki na spletni strani, ki dajejo spletni strani dodatno funkcionalnost. Na primer, da lahko deluje spletna trgovina, če to želimo,  potrebujemo vtičnik, ki se imenuje “Woocommerce“.

To je torej na grobo to, kar potrebujemo, da stran sploh lahko začnemo postavljati.
Sedaj si oglej mojo skico, da si boš v grobem lažje predstavljal kako to izgleda  plastično.