Dvigovanje (VG)

Raztezni valji – delujejo s pomočjo dvosmerne hidravlike. So krmiljeni s krmilnimi ventili, enako kot vse ostalo dvosmerno hidravlično orodje. Poznamo enojne in teleskopske valje. Enojni valji nam omogočajo raztezanje in vlek bremen. Med tem, ko nam teleskopski valji omogočajo le raztezanje na daljše dolžine kot enojni. Samo začetno raztezanje pri teleskopskih valjih ne potrebuje veliko začetnega delovnega prostora.

Buffel – primer najenostavnejše enosmerne hidravlike. Deluje na principu delovanja dvigalk tovornih vozil. Dvig opravimo s pomočjo ročne črpalke in s tem poženemo hidravlično olje po sistemu. Samo krmiljenje se opravi s pomočjo zapiralnega ventila. Z njim tudi opravimo gib spusta (spustimo hidravlično tekočino iz sistema nazaj v rezervoar) ter nadzorujemo njegovo hitrost. Dvigovanje bremena opravimo s premično peto na napravi, katera nalega na površino bremena.

Enosmerna hidravlika – deluje na enakem principu kot prej omenjeni Buffel. Razlikuje se le v tem, da je črpalka za pogon hidravlične tekočine, ločena od samega dvigovalnega cilindra. V samem kompletu se nahaja ročna tlačna črpalka, tlačne cevi za razvod olja, krmilni ventili, dvižni cilindri ter pete in konice za oprijem bremena. Glede na situacijo uporabimo potrebne kose kompleta. Dvižni cilindri se razlikujejo po velikosti. Komplet je dimenzioniran tako, da manjši cilinder pri polnem raztezu omogoča zamenjavo z večjim cilindrom, v skrčeni poziciji. Cilindri se odprejo približno za 2/3 svoje dolžine.