Prečrpavanje nevarnih snovi (VG)

Elro-cevna črpalka – je črpalka za prečrpavanje vseh vrst snovi, vse zavisi od kvalitete cevi, ki je vstavljena v črpalko. Črpalka deluje na sistem tritočkovnih valjev, ki drsijo po prožni gumirani cevi (cev je narejena iz različnih materialov za različne snovi – lahko je poliuretanska, kavčukova…, hypalon) in jo pri tem stiskajo. Na ta način se med posameznim valjem ustvari prostor, ki ga zapolni tekočina, ki jo potiska po cevi naprej. Črpalka je zelo enostavna za uporabo, je izdelana v ex izvedbi kar ji omogoča, da deluje tudi v eksplozijsko nevarnem območju. Deluje lahko na dveh stopnjah pri čemer na prvi stopnji prečrpava nekje 165 l/min, na drugi stopnji pa nekje 330 l/min. Črpalka je namreč sposobna zaradi svojega sistema prečrpavati krpe, morebitne nesnage v vodi (trave, sluz, mulj…), manjše granulate. Črpalka je sposobna črpati iz globine cca 9 m.

Mast-centrifugalna črpalka – je črpalka katera je v osnovi namenjena prečrpavanju olj, tekočih masti, težko gorljivih naftnih derivatov, nekaterih blažjih kislin in baz (aceton, naftni dereivati, benzen, toulen, etanol -lahko bi prečrpavali tudi lahko vnetljive tekočine saj je narejena v EX izvedbi). Črpalka je dejansko centrifugalna črpalka katera nima vgrajenih dodatnih črpalk za zalitje ali izsesavanje zraka, zaradi česar jo je potrebno pred začetkom uporabe vedno zaliti skozi odprtino na zgornji strani. Črpalke so različnih dimenzij najmanjše prečrpavajo od nekje 150 l/min pa tja do 700/lmin.

Lutz črpalka – za črpanje z fiksno cevjo – je črpalka z ozko daljšo cevjo katera ima po sredini cevi vrat na koncu katerega je vetrnica, ki črpa oziroma bolje rečeno potiska tekočino po cevi navzgor in skozi odprtino po ceveh naprej. Vetrnica je zaščitena z mrežico, ki je hkrati tudi zaščita da ne moremo vsrkati večje nesnage v cev. Na vrhu je elektro motor v ex. Izvedbi. Motor je pritrjen na cev z navojem ki je istočasno tudi ročaj črpalke in je del cevi. Poznamo dve različni cevi in sicer iz umetni materialov (ta je za kisline, baze…) in kovinske (aluminij ali nerjaveče jeklo- za vse običajne snovi). Črpalka ima zmogljivost nekje okoli 100l/min in ustvari nekje 0,4 bara pritiska.

Ročna – membranska črpalka – je črpalka s katero prečrpavamo manjše količine snovi ali kjer se z večjimi črpalkami ne da pristopiti. Črpalka je izvedena v različnih dimenzijah, ki zmorejo od 120 l/min do 150l/min dejansko pa se v praksi izkaže, da zmorejo nekje 80 l/min. Sesalna višina je nekje do 5m vodnega stolpca, dolžina tlačnega voda cca 6m. Pomembno pri črpalki je da vedno prečrpavamo z dolgimi in polnimi zamahi na ročici.

Sesalniki tekočih medijev – sesalniki so namenjeni za sesanje prečrpavanje medija v rezervoar nameščen pod vakumski sesalnik. Iz pomočjo ustvarjenega vakuma v rezervoarju se medi sesa iz površine iz pomočjo sesalnih cevi in nastavka v rezervoar. Ko medi doseže zgorni nivo rezervoarja se sesanje samodejno ustavi ali pa vzporedno prične iz izčpavanjem medija v večje namenjeno skladišče medija. V primeru sesanja vode se sistem iz pomočjo gasilske cevi prečrpava v kanalizacijo –na plano. Delijo se na pretoke od 160l/min do 200l/m. Sama teža ne predstavlja problema za prenos ali transport celotnega sistem in sicer od 30 – 40kg. Kapaciteta rezervoarja se pa giblje od 45l – 100l.