Osvetljevanje (VG)

Stabilni teleskop na vozilu – namenjeni so razsvetljavi širše okolice vozila, so zmogljivejši kot mobilni reflektorji, napajamo jih s pomočjo stabilnega ali prenosnega agregata. Moč reflektorja je odvisna od jakosti agregata, katera je različna (npr. 2 x 500 W ali 2 x 1000 W ali 4 x 500 W). Novejše izvedbe so v LED izvedbi ali Xenon, katera nam omogoča manjšo porabo električne energije in se napaja direktno iz vozila (24V). Poznamo mehanski in ročni sistem dvigovanja. Mehanski je gnan preko komprimiranega zraka (pnevmatike). Ročni sistem dvigujemo ter spuščamo s pomočjo vretena in zobniške letve. Samo krmiljenje teleskopa je mogoče daljinsko ali ročno pred dvigom. Rotacija samega svetlobnega stolpa je možna v vseh primerih. Svetlobni stolp se običajno nahaja na zadnjem delu nadgradnje vozila,  mehanski teleskopi pa se vgrajujejo v samo nadgradnjo in se dvignejo direktno iz nadgradnje. Pri obeh izvedbah je obvezna uporaba ročne zavore. V primeru, da ročna zavora ni sprožena, se teleskop ne postavi v delovni položaj ali pri spustu delovne zavore se teleskop samodejno pospravi in opozori z zvočnim signalom.

Osvetljevanje okolice vozila – sem spadajo luči, ki so nameščene na samem vozilu. Namenjene so osvetljevanju ožje okolice vozila. Omogočajo nam nemoteno gibanje do nadgradnje in delo z opremo. Poznamo jih v halogenski, neonski, LED in Xenon izvedbi. Poznamo premična svetila za okolico, katera nam osvetlijo določeno točko oz. cilj delovišča. Nameščeni so na sprednji strani vozila in na zadnjem delu. Svetila za vzvratno vožnjo so namenjena razsvetljavi okolice pri vzvratni vožnji po terenu-delovišču. Običajno je nameščena na zadnjem zgornjem delu vozila + predpisana v svetlobnih telesih. Velikokrat pa to razsvetljavo srečamo tudi na nosilcih vzvratnih ogledal, katerih snop pokrije velik del mrtvega vidnega kota.

Mobilni reflektor na stojalu (trinožcu) – poznamo enojne baterijske, kateri se uporabljajo za hitro in kratkotrajno osvetljevanje določenega dela delovišča, kateri je težje dostopen, ali ne omogoča zahtevane postavitvene površine. Uporaba tega sistema ni zahtevna. Sami reflektorji stojijo na težjem podnožju, v katerem se nahajajo baterije za napajanje. Enojni reflektor na trinožnem stojalu je najbolj pogost mobilni reflektor, kateri se uporablja na deloviščih (požari, tehnično reševanje,…). Samo napajanje poteka s pomočjo električnega vodnika (enofazni, 220V). Primeren je za bolj zahtevne terene in dolgotrajnejše delo. Sama jakost je omejena na moč električnega agregata. Dvojni reflektorji na trinožnem stojalu so namenjeni za dolgotrajno delo na delovišču. Pokrivajo večji radij delovišča, Niso primerni za prenašanje po samem delovišču. Jakosti reflektorjev se gibljejo od 500 do 1000 W.

Mobilni reflektorji – sem uvrščamo ročna svetila, katera se uporabljajo za osebno razsvetljevanje delovišča. Nameščena so na oblačilih oz. jih prenašamo v rokah. Svetila na podnožju so namenjena osvetljevanju manjših delov delovišč. Primerna so za prenašanje na težko dostopne terene. Napajajo se s pomočjo električnih vodnikov (enofazni, 220V). Svetila za signalizacijo vozišča so namenjena označevanju samega delovišča in predhodno opozarjanje, da se na določenem območju nekaj dogaja. Sama uporaba je enostavna. Ločijo se po barvi ter po načinu osvetljevanja in opozarjanja. Napajajo se s pomočjo baterijskega vložka. Določene tipe je mogoče dobiti tudi v EX izvedbi (eksplozijsko varno).