Osebna zaščitna oprema (VG)

Reševalna obleka – reševalne obleke so enodelne iz različnih nepropustnih materialov triplast, trilaminat, gumirane, itd. . Sama sestava obleke je z integriranimi obuvalom ali iz nepropustnimi nogavicami združenimi v celoto obleke. Za takšno obleko je še namenjena primerna obutev, ki nam omogoča lažje gibanje. Pod reševalno obleko je namenjena še pod obleka katera nam služi za toplotno zaščito telesa. Delovanje toplotne zaščite se izvaja kot nam že sama obleka pove na suhem principu. V obleko ne vstopi nobena tekočina-voda zato je suha obleka. Temperaturo nam vzdržuje zato namenjena podobleka različnih debelin iz termo blaga. Obstajajo pa tudi mokre in polsuhe obleke. To so namenjene za bolj toplotno in kratkotrajno prijazno okolje reševanja.

Rešilni jopič + piščal – so namenjeni da reševalcu omogočajo pozitivno plovnost iz katero mu omogoča lažje delovanje na površju in varnost. Na samem reševalnem jopiču je veliko pritrdilnih mest na katere se pritrdijo reševalni pripomočki-oprema. Stalno pritrjena oprema na jopiču je reševalna piščal. Piščal nam omogoča vzbujanje večje pozornosti v hrupnih razmerah in samem poveljevanju na daljavo. 

Reševalna čelada za na vodo – reševalna čelada je namenjena vsem kateri se srečujejo iz reševanjem iz vode ali na sami vodi. Preprečuje same poškodbe glave ob padcu-zdrsu na brežini in samo varovanje pred osebo katero rešujemo ,ki je po navadi v zelo agresivnem stanju, ker se bori za življenje. Sami materiali so različni od mehkejše plastike-ABS do zelo trdnih karbonskih čelad iz različnimi nadgradnjami ki nam omogočajo sistem iz komunikacijo in za razsvetljavo samega vidnega polja reševalca.

Reševalne rokavice – so namenjene predvsem toplotni zaščiti okončine in preprečuje pred odrgninami. Sama sestava rokavic je različna glede na materiale iz katerega so narejene. Poznamo izdelane iz neoprena, gumirane, kevlarskih vlaken ali kombinacijo vseh skupaj.

Reševalni nož in bliskavica – Samo mesto pritrditve-nošenja nože je pomembno predvsem da nam je na dosegu obeh rok. Sama pritrdišča so že namenjena na reševalnem jopiču. Reševalni nož je namenjen predvsem samo reševanju v primeru ujetja med vrvi in različne ovire, ki se nahajajo v vodi. Bliskavica-strob light je sestavljena iz baterijskega vložka in plastično odpornega ohišja. Na eni strani je bliskavica na drugi strani je normalna svetilka . Sam namen Bliskavice je določanje reševalca v nočnem času in nadziranje samega postopka reševanja glede na prostor kjer se izvaja.